Böcker, film, leksaker och annan barnkultur för afrosvenska barn

FOTO: Wylly Suhendra / Unsplash

Vi lovade att skapa ett utrymme för barnkultur på sidan, som en resurs för föräldrar till afrosvenska barn. Det känns extra viktigt nu, med tanke på att den förening som bildades för några år sedan för att promota den här sortens barnkultur har lagt ner sin verksamhet.

Självklart önskar vi att det inte skulle behövas en särskild sida med resurser för att hitta böcker, film, leksaker eller annat material som är riktat direkt till afrosvenska barn, men tills dess det är lika lätt att hitta dessa saker på mainstream-marknaden som leksaker för vita barn, så känns det väldigt motiverat.

Arbetet med att skapa den här kategorin här på vår hemsida har alltså bara börjat. Exakt hur vi ska utforma det hela är vi inte helt säkra på ännu, men presentation av böcker, filmer och leksaker är något vi hoppas att forumets föräldrar gärna vill hjälpa till med. Vi tänkte att det till exempel går att lyfta en del av det som skrivits som inlägg i forumet i olika artiklar.

Vi är snart tillbaka med fler inlägg om detta.
FAB


UPPDATERING i januari 2024

Några rekommendationer & Tips från våra medlemmar
(i bokstavsordning)

Blackchildsweden • Facebooksida med många roliga tips. ”Lyfter fram media, leksaker, barnböcker, m.m där svarta barn är inkluderade.”

Elsa och Sam • Inkluderande webbutik med massor av underbart pedagogiskt lekmaterial för skolor och förskolor där svarta barn och andra etniciteter finns representerade som huvudpersoner.

M’Bife • Ett helt universum av fantastiska böcker, videor, en stiftelse som driver bibliotek i Gambia och publicerar en massa länkar till platser där böckerna kan köpas. M’Bife finns på Linktr.ee. M’Bife har också en egen sida på Facebook. Se också den här sidan som förklarar vad begreppet M’Bife betyder i en populär sång av musikerna Amadou & Mariam från Mali, M’Bife Blues.

Olika • Förlag som publicerar och säljer inkluderande och normkreativa böcker.

Reppisar • Instagramkonto med taggen ”Representation matters” som gör reklam för inkluderande lekmaterial.


Kan komma att uppdateras ytterligare